Do góry

Dania główne Przepis na:

smażone śledzie w sosie czosnkowo-cebulowo-pomidorowym...

smażone śledzie w sosie czosnkowo-cebulowo-pomidorowym...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1437

Dodano:

Odsłon: 1297

te śledzie są lepsze w smaku od takich gotowych w puszce............SMACZNEGO!!!

Składniki

  • śledzie 1,5 kg
  • kucharek 2 łyżki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • olej rzepakowy - ile potrzeba
  • cebula 5 sztuk
  • czosnek 1 główka
  • sok pomidorowy 1 litr
  • pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
  • cukier 2 łyżki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. świeże śledzie wyfiletować lub kupić filety śledziowe, filety dobrze opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, układać partiami w misce posypując lekko kucharkiem, schować do lodówki na 2 godziny

  2. filety obtaczać w mące (mąkę sypię do woreczka, nie sypie naookoło mąką), na mocno gorącym oleju smażyć na rumiano filety, usmażone odkładać na talerz

  3. na umytą patelnię wlać olej i rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną, posypać cukrem, podsmażać

  4. obrane ząbki czosnku pokroić drobno, wsypać do cebuli, podsmażać krótko aby się czosnek nie przypalił bo będzie gorzki

  5. wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia

  6. przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń