Do góry

Dodatki Przepis na:

Smażone ziemniaczane kulki

Smażone ziemniaczane kulki

Autor: aga-30

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 484

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 618

Smażone ziemniaczane kulki- świetny dodatek do obiadu, mogę polecić ! Smakują również, gdy zajada się takimi bez żadnych dodatków!

Składniki

> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy studzimy i ubijamy tłuczkiem. Do ziemniaków dodajemy margarynę, żółtka, sól pieprz i zioła. Mieszamy.

    Z białek ubijamy pianę, dodajemy ją na końcu do ziemniaków. Z ciasta formujemy nie duże kulki, a następnie obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym głębokim oleju obracając ze wszystkich stron, aby usmażyły się na rumiano. Smażymy około 10 minut.
    Z tej porcji wychodzi sto sztuk. Przy formułowaniu kulek, gdy ciasto jest zbyt lepkie ręce posypujemy lekko mąką pszenną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 4 dni temu Świetna przekąska, rzeczywiście można same szamać ew. z dodatkiem jakiegoś sosu :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń