Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażony filet z gęsi i pałki podane z marynowanymi prawdziwkami.

Smażony filet z gęsi i pałki podane z marynowanymi prawdziwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1255 Ocena: 14784

Dodano:

Odsłon: 309

Bardzo smaczne części z gęsi, smażone z cebulą, świeżym lubczykiem podane z marynowanymi prawdziwkami.

Składniki

  • cały filet z gęsi, ze skórą
  • nogi z gęsi 2 szt.
  • Cebula połowa
  • lubczyk mrożony lub świeży
  • marynowane prawdziwki 1 słoik
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki majeranku
  • Sól 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy wraz z solą mieszamy. Filet z gęsi ze skórą dzielimy na dwie połowy i razem z pałkami (udkami) nacieramy przygotowanymi przyprawami. Natarte filety i pałki wkładamy do pojemnika, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na dwie doby. Co dziennie przewracamy na drugą stronę.

  2. Po 48 godzinach lekko nacinamy skórę filetów i pałek i wkładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

  3. Gdy mięsa zaczynają być miękkie, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, lubczyk i smażymy do miękkości mięsa. Jeżeli mięso jest już miękkie kończymy smażenie.

  4. Wykładamy filety na półmisek i kroimy w plastry 2 cm grube, układając je na środku półmiska. Udka układamy po jednej stronie półmiska a marynowane prawdziwki po drugiej stronie półmiska. Dekorujemy według swego uznania. Możemy podać z chlebem jak i z pieczonymi w ziołach ziemniakami.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń