Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony filet z kaczki w orientalnym wydaniu

Smażony filet z kaczki w orientalnym wydaniu

Autor:

Przepisów i artykułów: 1818 Ocena: 41833

Dodano:

Odsłon: 126

Kolejne błyskawiczne danie. Tym razem w wersji orientalnej.

Składniki

  • 1 filet z piersi kaczki (ok. 400 g)
  • 3 łyżki pikantnego sosu kebab-gyros np Folwark
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 125 g makaronu chow mein
  • 1 mała czerwona papryka
  • 100 g boczniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • szczypior
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z piersi kaczki usuwamy skórę. Filet dzielimy wzdłuż na pół. Następnie nakłuwamy, nacieramy sosem, obtaczamy w mące i odstawiamy.
    W tym czasie gotujemy makaron, który odcedzamy.
    Boczniaki i paprykę kroimy na paski.
    Na rozgrzany olej arachidowy wrzucamy grzyby i paprykę dodajemy sos sojowy, cukier palmowy i posiekane ząbki czosnku. Po chwili wrzucamy makaron, cały czas mieszając dodajemy sos ostrygowy. Składniki dokładnie łączyny.
    W tym czasie, na rozgrzany olej rzepakowy kładziemy filety i smażymy na złoto z obu stron.
    Filety podajemy z makaronem i posiekanym szczypiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń