Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony karp z sosem tatarskim

Smażony karp z sosem tatarskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 3490

Dodano:

Odsłon: 294

Troche inna wersja smazonego karpia, która smakuje nie tylko na wigilijnym stole. Karp smazony na masle z ziolami, podany na salacie z marynowana dynia i polany sosem tatarskim.

Składniki

  • 200 g roszpunki lub innej sałaty
  • ½ jabłka
  • 100 ml soku z czarnej porzeczki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • trochę świeżo tartego chrzanu
  • 80 g marynowanej dyni
  • 2 filety z karpia
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • SOS TATARSKI:
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • trochę sosu Worcestershire
  • sok z ½ cytryny
  • trochę oleju chili
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • szczypiorek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dokladnie umyc i osuszyc salate.
    Jablko pokroic w drobna kostke.
    Przygotowac dressing: wymieszac swiezo starty chrzan, olej rzepakowy, sok z czarnej porzeczki, kostki jablkowe i odrobine soku z marynowanej dyni, doprawic sola i pieprzem.
    Ulozyc sałate i marynowana dynie na talerzu i polac dressingiem.

  2. Najpierw podsmazyc zewnetrzna strone filetów na oleju, nastepnie dodac kawalek masla, rozmaryn, tymianek i zabek czosnku.
    Obrócic filety i smazyc, az beda chrupiace.

  3. Ugotowac jajko na miekko (żółtko musi być jeszcze płynne) i umieścic w wysokim pojemniku.
    Zblendowac a następnie powoli dodać olej rzepakowy i blendowac az uzyskamy kremowa konsystencje podobna do majonezu.
    Dodac musztarde, sos Worcester, sok z cytryny, olej chili, sól, pieprz i jeszcze chwile blendowac.
    Na koniec wymieszac z drobno posiekanym szczypiorkiem.

  4. Ulozyc czesc sałaty z dynia na talerzu, nalozyc na nia filety z karpia i polac schlodzonym sosem tatarskim.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń