Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony królik po flamandzku

Smażony królik po flamandzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 5719

WSPANIAŁY I SMACZNY STAROHOLENDERSKI PRZEPIS NA KRÓLIKA. TAKIEGO MOŻNA ZJEŚĆ TYLKO W HOLANDII LUB PRZYRZĄDZAJĄC ZGODNIE Z MOIM PRZEPISEM. PALCE LIZAĆ !!!!

Składniki

  • Królik – sztuka
  • Mąka – dwie łyżki
  • sól
  • pieprz czarny
  • Frytura (czyli tłuszcz jadalny o odporności na działanie wysokiej temperatury) – ½ butelki
  • Masło – 5 dag
  • Natka pietruszki
  • Natka selera
  • Ugotowane ziemniaki w mundurkach 70 dag
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Królik wypatroszyć, pokroić na cztery części i włożyć na trzy dni do lodówki. Po upływie tego czasu, wyjąc mięso, osolić, popieprzyć i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Ugotować. Pozostawić wywar z królika. Osuszone i ugotowane kawałki oprószyć mąka. Fryturę rozgrzać w rondlu i smażyć ćwiartki królików, aż staną się jasnobrązowe. Wyjąć mięso na ogniotrwały półmisek, na każdym kawałku ulokować krązek masła, obłożyć ugotowanymi ziemniakami i wstawić na 10 minut do piekarnika. Z wywaru przygotować sos z zieloną pietruszką i natką selera. Po zapiekaniu polać ziemniaki i królika sosem.Podawać z zieloną fasolka szparagową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń