Do góry

Przetwory Przepis na:

Smażony leszcz w galaretce octowej w słoiku.

Smażony leszcz w galaretce octowej w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1346 Ocena: 16468

Dodano:

Odsłon: 2007

Rybka zawsze smakuje, polecam leszcza smażonego w zalewie octowej.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ryby myjemy, kroimy w kawałki (dzwonki), solimy, pieprzymy.

  2. Obtaczamy w mące i smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.

  3. W garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanym zielem angielskim, liściem laurowym, natkami kopru i pietruszki, porem, marchwią, cebulą pokrojoną w plastry.

  4. Usmażone kawałki ryby wkładamy do słoika 1,5 litra. Robimy zalewę w proporcji 0,5 szklanki octu 10% i 2 szklanki wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 0,5 litra zalewy dać 1 łyżeczkę żelatyny.

  5. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy ułożone kawałki ryby w słoiku i zakręcamy wieczko. Słoik odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamknie. Ostudzony wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiku powstanie galareta i będzie nasz leszcz w galarecie lekko octowej :)

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń