Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony pstrąg

Smażony pstrąg

Autor:

Przepisów i artykułów: 532 Ocena: 16125

Dodano:

Odsłon: 5401

Pstrąga w najprostszej dla mnie postaci, chrupiący z wierzchu i delikatny w środku.

Składniki

  • 1 wypatroszony pstrąg
  • kilka łyżek mąki tortowej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rybę dokładnie płuczemy , owijamy ręcznikiem papierowym i odkładamy na chwilkę, aby się osuszył. Wysuszonego pstrąga solimy lekko solą z wierzchu i w środku ryby, a następnie odstawiamy na około godzinę.

  2. Po godzinie kroimy pstrąga wzdłużna na pół i oczyszczamy go z ości.

  3. Po oczyszczeniu ryby z ości kroimy ją na kawałki. Każdy kawałek oprószamy solą i pieprzem. Każdy kawałek pstrąga obtaczamy w mące.

  4. Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy oliwę. Jak oliwa będzie już gorąca smażymy na niej ryby po kilka minut z każdej strony, na wolnym ogniu.

  5. Jak rybka nabierze złotawego koloru wtedy wykładamy ją na papierowy ręcznik na chwilkę i od razu podajemy jak jest jeszcze gorąca. Smacznego !!!

  6. ;-D

  7. ;-)))

  8. ;-Dd

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 grudnia 2018 Z rybkami mam tak samo, jak z sernikiem ;) Gdy je widzę, to od razu się ślinię :D
Pstrągi będziemy mieć w przyszłym tygodniu od kolegi, który ma stawy rybne zaraz przy rzece. Już nie mogę się doczekać, by go zrobić na kilka sposobów :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń