Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażony ryż z warzywami

Przepis dnia 2010-08-27
Smażony ryż z warzywami

Autor: madziak

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1633

Dodano: 24.08.2010

Odsłon: 40826

Ryż świetnie smakuje jako dodatek do różnego rodzaju chińskich sosów, lub samodzielnie, jako szybka, ciepła przekąska.

Składniki

  • szklanka ryżu
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • mała marchewka pokrojona w słupki
  • mała łyżka świeżego imbiru
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju (najlepiej sezamowego)
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku (najlepiej tylko biała część)
  • jajko, 1
  • drobno posiekana natka pietruszki, łyżka
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować na sypko z odrobiną soli i kurkumą. Odparować, pozostawić do ostygnięcia.

  2. Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażyć ok. minuty posiekany szczypior i imbir, następnie dodajemy groszek i marchewkę, smażymy 2-3 minuty.

  3. Do mieszanki warzyw wsypujemy zimny ryż,doprawiamy sosem sojowym, smażymy ok. 4 -5 minut, ciągle mieszając, by ryż za bardzo nie przywierał. Na koniec mieszankę polewamy roztrzepanym jajkiem, smażymy kilka sekund. Gotowy ryż posypać natką. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niezapominajka 01 września 2010 Madziak super przepis, ryż naprawdę pyszny, przepis wart polecenia :) Za zdjęcie 5+

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 27 sierpnia 2010 Ta biała część szczypiorku to poprostu małe cebulki, ale myślę, że z porem tezż byłoby smacznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

felida 27 sierpnia 2010 Cgciałabym dopytac o ten szczypiorek i jego białą część,a moze chodzi o pora?A moze nie ma to znaczenia co dodam?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 24 sierpnia 2010 koko6 dziękuję za podpowiedź, następnym razem wykorzystam ten rodzaj ryżu. Pozdrawiam serdecznie :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wika11 24 sierpnia 2010 To danie jest dla mnie- uwielbiam ryż w każdej postaci. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 24 sierpnia 2010 Najlepszy jest ryż "jaśminowy" i to z poprzedniego dnia,można kupić z firmy "kupiec".Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń