Do góry

Desery Przepis na:

Smerfetka - ciasto bez pieczenia

Smerfetka - ciasto bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8431

Dodano:

Odsłon: 49848

Delikatne i piankowe... jak obłoczek, lekkie i nie za słodkie, pyszne. Łatwe, z minimalnej ilości składników, nie może się nie udać.

Składniki

  • około 20 sztuk podłużnych biszkoptów (lady fingres)
  • warstwa sernikowa: 1 galaretka niebieska Wodzisław
  • 0,5 kg mielonego twarogu wiaderkowego
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • pianka: 500 gramów mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 galaretki niebieskie
  • masa śmietanowa:
  • 300 gramów śmietany kremówki 30%
  • 2 śmietanfixy
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • ewentualnie niebieskie lub białe bezy na wierzch
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pierwszą galaretkę niebieską rozpuszczamy w szklance wody, wlewamy do głębokiego talerza, odstawiamy do zastygnięcia, potem kroimy w kosteczkę (najlepiej galaretkę zlać do talerza dzień wcześniej, kroić tuż przed wymieszaniem z masą sernikową).
    Twarożek wyjmujemy z lodówki na około 2 godziny przed przystąpieniem do pracy by się ogrzał.
    Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej (często mieszamy by nie utworzył się "kożuszek").

    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielić papierem do pieczenia, jeśli macie wyjmowane dno nie trzeba tego robić. Dno powykładać podłużnymi biszkoptami (niczym ich nie nasączać).
    Ostudzone galaretki miksujemy na najszybszych obrotach z ogrzanym serkiem. Potem wsypujemy galaretkę pokrojoną w kostkę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy delikatnie na poukładane biszkopty, odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
    Pozostałe dwie galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątku, schładzamy do temperatury pokojowej, często mieszając by na powierzchni nie utworzył się "kożuszek".
    Mleko skondensowane miksujemy przez 3 minuty na najszybszych obrotach, am powiększyć swoją objętość i być mocno spienione. Potem jednym ruchem wlewamy ostudzone galaretki i od razu miksujemy na najszybszych obrotach do połączenia.
    Piankę wylewamy na zastygniętą masę sernikową, odstawiamy do lodówki.

    Porządnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanfixem, wyrównujemy powierzchnię, schładzamy w lodówce.
    P.S Można też usztywnić śmietankę 0,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wrzątku.

    Tuż przed podaniem ciasto dekorujemy małymi bezikami.

    UWAGA: Kolorowe bezy puszczają kolor, więc niewskazane jest pozostawienie ich na cieście na długi czas.

    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń