Do góry

Desery Przepis na:

Śmietankowa babka.

Śmietankowa babka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 514

Dodano:

Odsłon: 3437

Bardzo puszysta i mięciutka. Idealna dla niespodziewanych gości. Dodam, że zawsze się udaje. Bardzo polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po 1 jajku, cały czas ucieramy. Następnie na przemian dodajemy śmietanę, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy.

  2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

  3. Upieczone ciasto studzimy, kroimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy i smacznego.



    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można upiec w foremce do babki lub keksówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń