Do góry

Desery Przepis na:

śmietankowa babka mocca

śmietankowa babka mocca

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 322

Dodano:

Odsłon: 63

idealna dla smakoszy kawy....

Składniki

  • masło - 25 dag
  • cukier - 25 dag
  • cukier waniliowy - 1 op
  • jajka - 4 szt
  • mąka pszenna - 50 dag
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • mleko 3,2% - 1/2 szkl
  • napar z kawy - 3-4 łyżki
  • śmietana kremówka - 40 dag
  • cukier puder - 4-5 łyżek
  • kakao - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • bułka- tarta do formy
  • ziarenka kawy w czekoladzie
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy.
    Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać.
    formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
    Przełożyć do niej 2/3 ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy.
    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 60 minut.
    Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń