Do góry

Desery Przepis na:

Śmietankowy sernik na zimno z brzoskwiniami, otulony orzeszkami, przykryty kwaskowatymi gruszeczkami

Śmietankowy sernik na zimno z brzoskwiniami, otulony orzeszkami, przykryty kwaskowatymi gruszeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 793

Dodano:

Odsłon: 10385

Idealny na upalne dni, orzeźwiający, lekki- pyszny :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: białka jajek ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodawać po jednym żółtku i delikatnie mieszać. W osobnej misce wymieszać orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i stopniowo dodawać tą mieszaninę do piany, delikatnie mieszać do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40-50 min w temperaturze 160-170st.C. - do tak zwanego suchego patyczka.

  2. Masa: ubić śmietankę z cukrem i wymieszać z serkami homogenizowanymi. W około 100ml gorącej wody rozpuścić żelatynę, lekko ostudzić i połączyć z masą śmietankowo- serową. Zostawić do lekkiego stężenia.

  3. W szklance gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową- zostawić do ostudzenia, aż lekko zacznie tężeć. Gruszki obrać i pokroić na plasterki dość cienkie (ja miałam twarde gruszki), skropić sokiem z cytryny, przemieszać i odstawić do lodówki.

  4. Wystudzone ciasto orzechowe przekroić na dwa krążki. Na dolnym ułożyć cząstki brzoskwiń, zalać tężejącą masą serową (zostawić kilka łyżek), przykryć drugim krążkiem ciasta i wylać resztę masy- dokładnie rozprowadzić po wierzchu. Włożyć do lodówki na jakieś 15 min, żeby masa do reszty zastygła. NA wierzchu ułożyć dowolnie plasterki gruszek i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Schłodzić w lodówce 1-2h, najlepiej całą noc. SMACZNEGO :)

  5. Przepis na ciasto nieco zmieniony przeze mnie pochodzi z: http://www.wielkiezarcie.com/recipe3378html .

  6. UWAGA: ciasto wyrasta na brzegach a nieco opada w środku- tzn u mnie się tak zrobiło. Pokrojenie go na dwa krążki było dość trudne- górny wyszedł bardzo cieniutki, szczególnie w środku, dlatego proponuję ciasto upiec z 5-6 jajek- na pewno będzie mniej kłopotu przy wyrównywaniu i dzieleniu:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olcia35 28 sierpnia 2011 Daje do ulubionych,wygląda bardzo "smacznie" Pozdrawiam!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń