Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śmietanowe pączki"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżkę cukru kryształu, połowę śmietany oraz łyżkę mąki. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę cukru oraz cukier waniliowy utrzyj na puch z miękkim masłem. Dalej ucierając, dodawaj kolejno żółtka.
Do masy maślano-żółtkowej dodaj pozostałą przesianą mąkę, szczyptę soli, resztę śmietany, rum i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj całość na gładkie i elastyczne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób, a następnie rozwałkuj na pla cek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawaj kó łeczka. Na połowie rozłóż po łyżeczce dżemu. Przykryj resztą kółeczek, starannie zlep brzegi.
Pączki odłóż na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej w rondlu olej do głębokiego smażenia. Partiami wkładaj ciastka. Smaż z dwóch stron, osącz z tłuszczu. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 180 kcal, cena 70 gr.
Aby pączki podczas sma żenia wchłaniały mniej tłuszczu, można je wcześniej obgotować. Wrzuć przygotowane cias tka na wrzątek. Po- czekaj, aż wypłyną i gotuj 2 minuty. Wyjmij ostrożnie łyżką cedzakową, poczekaj, aż ociekną, a dopiero potem wkładaj pączki na rozgrzany olej i smaż z dwóch stron na rumiano.Źródło: Świat kobiety