Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13223

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Śmietanowiec"

Składniki

  • 6 jajek
  • 18 dag mąki pszennej
  • 18 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli. 2 galaretki
  • np. truskawkowa i agrestowa
  • 300 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 700 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 6 dag cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Każdą galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Gdy przestygną, wstaw do lodówki, by dobrze stężały.

  2. Białka ze szczyptą soli ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. Nie przerywając miksowania, dodawaj po żółtku.

  3. Następnie dosypuj po łyżce przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelej do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 25-30 minut w temp. 180° C. Gdy wystygnie, przekrój je wzdłuż na dwie części.

  4. Galaretki pokrój w niezbyt drobną kostkę. Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach wrzącej wody. Przestudź. Kwaśną śmietanę zmiksuj z cukrem.

  5. Dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do tężejącej śmietany z żelatyną. 1 masy odłóż, do pozostałej dodaj kostki galaretki.

  6. Na pierwszy kawałek ciasta wyłóż masę z galaretkami i przykryj drugim kawałkiem. Wierzch pokryj resztą masy śmietanowej. Wstaw do lodówki.

  7. (bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 370 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń