Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 566

Dodano:

Odsłon: 26310

Lekkie "ciasto bez pieczenia", idealne na gorące dni lub imprezy.

Składniki

  • żelatyna zwykła(wieprzowa), 1 opakowanie
  • śnieżki na mleko (ja kupuję "Cykoria"), 4 szt.
  • galaretki 1 kolor, 2 szt.
  • galaretki 3 rózne kolory, po 1 szt. z koloru
  • mleko, 1 litr
  • owoce do dekoracji, wg uznania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej należy przygotować 3 różne galaretki.Rozpuścić 1 galaretkę w półtorej szklanki wody.Wylać na w miarę płaskie naczynia.Dnia następnego galaretki pokroić w kosteczki.

  2. Formę do ciasta- najlepiej nadaje się okrągła tortownica o średnicy 27-30 cm- wysmarować dokładnie tłuszczem by nam pianka potem ładnie odchodziła od boków.

  3. Żelatynę wcześniej namoczyć w proporcjach około 12,5 g i 37,5 g (cała żelatyna ma 50 g).Namoczoną żelatynę rozpuścić w kubeczkach i zostawić do wystudzenia(nie może być gorąca bo się śnieżka zważy).

  4. Miksujemy niepełną szklankę schłodzonego mleka z jedną śnieżką.Tuż przed całkowitym zmiksowaniem na sztywno wlewamy mniejszą żelatynę i sekundkę miksujemy, by ją rozprowadzić w śmietance.Wylewamy śnieżkę na tortownicę i wstawiamy do lodówki na 10 minut do stężenia.

  5. Wysypujemy na stężałą śnieżkę galaretki uprzednio pokrojone w kostki. Miksujemy pozostałe 3 śnieżki z 3 niepełnymi szklankami mleka.Tak jak poprzednio dodajemy żelatynę i szybko wylewamy na galaretki.Wstawiamy do lodówki do stężenia.

  6. Można udekorować owocami (ja tu użyłam winogrona ale pięknie wyglądają ananasy w połączeniu z borówkami i mandarynkami, lub brzoskwinie z bananami) i zalać galaretką rozrobioną w proporcjach 2 galaretki/ 3 szklanki wody. Galaretka ta musi być zimna by się pianka nie rozpuszczała bo powstanie brzydki biały osad na wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 22 kwietnia 2012 wydląda przepysznie ,aż zrobiłam się głodna.Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma82 03 stycznia 2012 Pistacja nie bój się.Masa śmietanowca wypełnia całą tortownicę po brzegi, tak,że nie ma szczelinki i spokojnie możesz zalać galaretką.Robiąc ciasta z galaretkami musisz pamiętać,że gdy dodajesz pierw krem np. na biszkopt musisz tak go rozsmarować,żeby nie było żadnej szczelinki na brzegach ciasta-wtedy galaretka nie spłynie na dno:)Powodzenia w pichceniu;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pistacja 12 maja 2011 A ja boję się galaretek bo mi zawsze ta z góry spływa na samo dno :(j

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń