Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec galaretkowy.

Śmietanowiec galaretkowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1406 Ocena: 17975

Dodano:

Odsłon: 2790

Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą ubita śmietana wymieszana z krystaliczną galaretką i kostkami z galaretek.

Składniki

  • śmietana 36% 500 ml
  • cukier puder 2 łyżki
  • galaretki przezroczyste 2 szt.
  • jeżyny do dekoracji
  • winogrona bezpestkowe do dekoracji
  • Galaretki na kostkę:
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • galaretka brzoskwiniowa 1 szt.
  • galaretka agrestowa 1 szt.
  • galaretka leśne owoce 1 szt.
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce.

    Masa śmietankowa z galaretkami:

    Galaretki na kostki rozpuszczamy każdą w innej miseczce, 1 szklanka (200 ml) wrzącej wody na 1 galaretkę. Schłodzone wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kroimy galaretki w kostkę i razem ze sobą mieszamy, po wymieszaniu kostek wstawiamy je do lodówki. W między czasie w większej misce rozrabiamy 2 galaretki przezroczyste, zalewając dwoma szklankami wrzącej wody, dokładnie mieszamy żeby galaretki dobrze się rozpuściły, odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą gęstnieć wlewamy do miski z ubitą śmietaną z cukrem, i dobrze mieszamy, po wymieszaniu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i ponownie mieszamy. Masę śmietankową wykładamy do większej miski i wstawiamy do lodówki żeby zastygła. Na całości wykładamy okrągłe biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po zastygnięciu całości wykładamy na talerz, dekorujemy i kroimy na porcję.

  2. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń