Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec porzeczkowy z owocami.

Śmietanowiec porzeczkowy z owocami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1341 Ocena: 16364

Dodano:

Odsłon: 231

Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec porzeczkowy w skład którego wchodzą owoce takie jak czarna porzeczka, borówki amerykańskie i winogrona.

Składniki

  • Spód:
  • herbatniki kakaowe
  • Mus porzeczkowy:
  • czarna porzeczka 50 dag
  • galaretka leśne owoce 1 szt.
  • Masa śmietankowa:
  • śmietana 30% 500 ml
  • galaretka cytrynowa 1 szt.
  • szklanka wrzącej wody 200 ml
  • Góra:
  • galaretki przezroczyste 2 szt.
  • 400 ml wrzącej wody
  • borówki amerykańskie 64 szt.
  • winogrona bezpestkowe 16 szt.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Formę o wymiarach 30/25/6 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami.

  2. Owoce myjemy i osuszamy na ręczniczkach papierowych.

  3. Wymyte, przebrane porzeczki czarne rozdrabniamy blenderem, ,zagotowujemy i dodajemy galaretkę leśne owoce, dobrze mieszamy, chłodzimy. Schłodzony, gęstniejący mus wlewamy na herbatniki ułożone na dnie formy, na mus nakładamy kolejną warstwę z herbatników. . Wstawiamy do lodówki.

  4. Podczas gdy chłodzi się mus w formie, ubijamy śmietanę, dodajemy schłodzoną galaretkę cytrynową i miksujemy do połączenia się galaretki z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę jeżeli zacznie gęstnieć, wylewamy na zastygnięty mus porzeczkowy przykryty warstwą herbatników, dekorujemy owocami według swojego upodobania. Wstawiamy do lodówki. W między czasie rozpuszczamy dwie przezroczyste galaretki, studzimy. Jak galaretki zaczną gęstnieć, wylewamy je na górę z ułożonymi owocami. Tak przygotowaną formę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, lub na całą noc. Ja po godzinie owinęłam formę w folię spożywczą.

  5. Po kilku godzinnym chłodzeniu, wyjmujemy naszego śmietanowca z formy, kroimy na porcje.

    Smacznego !!!

  6. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń