Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec z musem truskawkowym na czekoladowym spodzie

Przepis dnia 2019-06-12
Śmietanowiec z musem truskawkowym na czekoladowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 306

Dodano:

Odsłon: 2641

Wykorzystuję sezon na truskawki i przygotowuję je pod każdą chyba postacią :) Tym razem zrobiłam śmietanowe ciasto z musem z truskawek.

Składniki

  • 900 ml śmietany 18%
  • 700 - 800 ml musu z truskawek
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 śmietan-fix-y
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • owoce do dekoracji ciasta
  • 2 galaretki winogronowe
  • 2 czekolady mleczne
  • 20 dkg herbatników kakaowych
  • 2 łyżki masła
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Herbatniki zmieliłam na sypko.
    Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści, ale nie zagotuje.
    Połączyłam z rozkruszonymi herbatnikami.

  2. Wyrobioną masą ciasteczkową wylepiłam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki na 1 godzinę.

  3. Śmietanę ubiłam z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dodałam wcześniej rozdrobione blenderem truskawki.
    Żelatynę rozpuściłam w 80 ml gorącej wody i ostudziłam.
    Wlałam do masy śmietanowo- truskawkowej. Wymieszałam dokładnie.

  4. Wylałam całość na schłodzony spód czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki.
    Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki.

  5. Notatki:
    * można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych smakach.
    *tortownica zamykana średnica 24 cm.
    * jeśli ktoś woli można użyć śmietany 30%, ale trzeba zmniejszyć ilość żelatyny do 1,5 łyżki
    * śmietana 18% nie ubije się tak samo jak 30% i będzie rzadsza, stąd taka ilość żelatyny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń