Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Śmietanowy torcik"
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 316
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 618
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 316
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 404
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 618
Składniki
Jajka ubij z 12 dag cukru kryształu, szczyptą soli oraz 1 opakowaniem cukru waniliowego. Dodaj mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Podłużną blachę wyłóż pergaminem.
Przygotowane ciasto przełóż do formy. Piecz w temperaturze 175 stopni 20-25 minut. Upieczony biszkopt przestudź w formie, wyjmij. Formę umyj i osusz. Ponownie włóż do niej upieczone ciasto.
Galaretkę (np. malinową lub truskawkową) przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie tężeć, wylej ją na blat biszkoptowy. Formę wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Kremówkę ubij na sztywno. Dalej ubijając dodaj cukier puder, drugie opakowanie cukru waniliowego i zagęszczacz do bitej śmietany. Maliny przebierz, ale ich nie myj, bo puszczą sok.
Część malin odłóż do dekoracji. Resztę wsyp do naczynia z ubitą kremówką. Delikatnie przemieszaj uważając, by nie zgnieść owoców. Gotową masę śmietanowo-owocową wyłóż na zastygłą galaretkę.
Na wierzchu ciasta ułóż dekoracyjnie odłożone wcześniej maliny. 2-3 łyżki wiórków kokosowych wsyp na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Krótko podpraż, przestudź. Posyp ciasto. Deser możesz też ozdobić wiórkami białej czekolady.Źródło: Świat kobiety