Do góry

Napoje Przepis na:

Smoothie z melona i dojrzałych moreli

Smoothie z melona i dojrzałych moreli

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 449

Dodano:

Odsłon: 1792

Bogactwo kolorowych (głównie pomarańczowych) owoców z dodatkiem soku z cytryny i wody gazowanej i mamy musujące, bardzo orzeźwiające smoothie.

Składniki

  • 1 średni melon kantalupa (ok. 1,5 kg)
  • 16 moreli (miękkich, dojrzałych)
  • 2 cytryny
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 5 szklanek wody gazowanej
  • listki melisy do dekoracji
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z tego przepisu wyjdzie całkiem sporo gotowego napoju, radzimy więc przygotować go w naczyniu większym niż 2 litry.

    Melona przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne a miąższ wycinamy łyżką i przekładamy do naczynia, w którym napój będzie miksowany.

    Morele powinny być naprawdę miękkie i dojrzałe, przełamujemy je na pół, pozbawiamy pestek i dokładamy do melona.

  2. Z cytryn wyciskamy sok i dolewamy sok pomarańczowy. Użyłyśmy gotowego 100% soku pomarańczowego, ale jeśli macie ochotę, oczywiście można go zamienić na świeżo wyciskany sok z pomarańczy. My uznałyśmy, że już nam wystarczy „gęstości” z pozostałych składników.

    Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach mikserem. Uzyskany napój jest bardzo gęsty więc rozcieńczamy go wodą – na podane proporcje powinno być ok. 5 szklanek wody. My użyłyśmy gazowanej, ale oczywiście może to być też woda bez dodatku CO2.

    Przelewamy złocisto-pomarańczowe smoothie do szklaneczek, przed podaniem dekorując listkiem melisy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń