Do góry

Przekąski Przepis na:

Smorgos tort

Smorgos tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 2407

Hmm, Skandynawia się kłania - mała reminescencja kulinarnych wycieczek... Nie ukrywam - dość pracochłonne i stosunkowo drogie (owoce morza!), ale przy podaniu - zatyka dech w piersiach - normalnie prawdziwym wiatrem znad fiordów... ;)

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pasta jajeczna: ugotować jajka na twardo, obrać ze skorupek, podusić widelcem, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypiorek - wymieszać. Na sam koniec dodać sporą łyżkę kawioru - miałem jakiś niemiecki, ciemnoniebieski, drobny (ważne!) - jeszcze raz delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce.

  2. Pasta tuńczykowa: odcedzić tuńczyka z zalewy, dodać posiekane w drobniutką kosteczkę 2 ogórki i czerwoną cebulkę, wlać sok z cytryny i sos worcester, dodać majonez, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać - pasta musi mieć konsystencję łatwą do formowania (smarowania - tuńczyk bywa raczej suchy) i ma być pikantna. Odstawić w chłodne miejsce.

  3. Przygotowanie chleba na tort: skibki chleba tostowego okroić ze skórki nadając im kształt kwadratu, posmarować cienko, choć dokładnie masmixem. Ułożyć na dużej desce kwadrat 3 skibki na 3 skibki (9 skibek na warstwę).

  4. Formowanie tortu: na ułożoną warstwę chleba nałożyć pastę tuńczykową, wyrównać i posypać pokrojonymi w cienkie plasterki paluszkami surimi. Ułożyć kolejną warstwę (3x3) chleba posmarowanego masmixem ( smarowaniem do góry). Na to nałożyć pastę jajeczną - wyrównać - i na wierzch - ostatnią warstwę smarowanego chleba (3x3). Lekko docisnąć, by wyrównać całość.

  5. Tak przygotowany tort posmarować cienką warstwą majonezu - na wierzchu i szczególnie dokładnie po bokach. Ozdobić wg uznania: kawałkami łososia wędzonego, małżami z zalewy, krewetkami z zalewy, resztą kawioru, gałązkami koperku. Na boki tortu przykleić pocięte w cieniutkie, ukośne plasterki ogórki konserwowe.

  6. Owinąć szczelnie folią aluminiową lub włożyć do plastikowego "ochraniacza" na blachę i odstawić w chłodne miejsce - nawet do następnego dnia, by smaki się przemieszały, a chleb lekko nasiąknął wilgocią z past. Kroić na kawałki jak placek.

  7. SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: smorgos tårta

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basix 13 marca 2011 Jadałam taki w Szwecji ale u nich są takie specjalne blaty pszenne, okrągłe i nie wiem jak to można upiec a może już w Polsce są dostępne.Pychota.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń