Do góry

Śniadania Przepis na:

Śniadaniowe bułki

Śniadaniowe bułki

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 1413

trochę pracochłonne,ale naprawdę dobre

Składniki

  • 3 czubate szklanki mleka
  • 2/3 kostki masła
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka soli
  • starta skórka z cytryny
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski,zrobić zagłębienie . Do środka wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Delikatnie wymieszać z odrobiną mąki. Przykryć i odstawić na 15 min.

  2. Gdy rozczyn podwoi swą objętość,dodać 3 łyżki stopionego masła,cukier,jajka,sól,startą skórkę z cytryny. Wszystko razem wymieszać z resztą mąki.

  3. Wyrobić luźne,gładkie,lśniące ciasto. Gdy przestanie kleić się do rąk,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 min. Ciasto powinno podwoić swą objętość.

  4. Pozostałe masło stopić i wlać do prostokątnej szerokiej blaszki o wysokich bokach. Z ciasta odrywać niewielkie porcje,formować kule,obtaczać je w stopionym maśle i układać luźno obok siebie w tłuszczu na dnie blaszki. Odstawić aż trochę podrosną.

  5. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku,przez 30 min. Gorące posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

biedrona13 02 czerwca 2011 nie ma za co ;-) właśnie je zrobiłam i są naprawdę bardzo dobre

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justyna7279 02 czerwca 2011 Tak masz rację ma być 3 szklanki mąki,dzięki za spostrzegawczość.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biedrona13 02 czerwca 2011 mam pytanie?w przepisie pojawia się 2 razy mleko- raz w ilości 3 szklanek,następnie w ilości 1 szklanki.podejrzewam że to mąki powinno być 3 szklanki tak?dziękuje za odpowiedź

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń