Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śniadaniowy wąż kanapkowy"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 117
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 117
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Bagietkę lub bułkę pszenną typu paluch przekrój na połówki. To z nich powstanie długie ciało węża. Każdą połówkę posmaruj masłem. Jeśli chcesz, masło zastąp margaryną lub serkiem topionym.
Ser żółty (gouda, edamski, morski, tylżycki lub inny ulubiony) pokrój w cienkie plasterki. W ten sam sposób przygotuj ulubioną wędlinę twojego malucha. Kawałek odkrój i natnij tak, by powstał język gada. Pieczywo obłóż serem i wędliną. Złóż, tworząc długą kanapkę.
Sałatę podziel na liście, opłucz starannie i osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku. Porwij na kawałki, rozłóż na półmisku. Dodaj kilka umytych i przekrojonych na połówki pomidorków. Całość skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem. Kanapkę przekrój na 4 części, tworzące ciało węża. Zrób oczy z plasterków oliwki i język z wędliny. Ułóż na sałacie.
Śniadaniowego węża możesz również zrobić z malutkich bułeczek. Ułóż je obok siebie tworząc poskręcane ciało gada. Jeśli nie chce ci się przekrawać każdej bułeczki, plasterki sera, wędliny i pomidora możesz układać na wierzchu. Aby kanapek nie pospadały, warto przymocować je do bułeczek ozdobnymi wykałaczkami.
czas ok. 10 min; porcja – 250 kcal, cena 3,20 złŹródło: Świat kobiety