Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżne muffiny z makiem

Śnieżne muffiny z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7977

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Śnieżne muffiny z makiem"

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki (300 g) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki cukru pudru (55 g)
  • 1/4 szklanki maku (40 g)
  • skórka z jednej cytryny
  • 3/4 szklanki (180 ml) mleka
  • 1/2 szklanki soku z cytryny (125 ml)
  • 90 g masła
  • jajko
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natrzyj olejem blaszkę na muffiny.

  2. Wsyp do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, cukier, dokładnie opłukany mak i startą skórkę z cytryny. Zrób otwór na płynne . W osobnej misce wymieszaj mleko, sok z cytryny, roztopione masło, jajko. Dodaj do mąki z makiem. Wymieszaj. Nakładaj ciasto do 2/3 głębokości foremek. Piecz 15-20 minut, aż babeczki się zarumienią. Zostaw do ostygnięcia.

  3. Uwaga! Mleko może się ściąć, kiedy połączysz je z sokiem z cytryny, ale nie martw się, to nie wpłynie na efekt.

  4. Jak to zrobić?

  5. Zaopatrz się w blaszkę do pieczenia muffinów. Wkładając ciasto, pomagaj sobie łyżeczkami, które możesz lekko zwilżać wodą co jakiś czas. W ten sposób nie będzie przywierało i łatwo da się nakładać do foremki.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń