Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżny puch

Śnieżny puch

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1384

Dodano:

Odsłon: 40160

Delikatny biszkopt miodowo-piernikowy, z kremem grysikowym

Składniki

  • (forma 22 x 22 cm) Biszkopt: 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka przyprawy do piernika łyżka płynnego miodu
  • Krem grysikowy 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka 12 dag cukru
  • 20 dag masła 10 dag cukru pudru cukier waniliowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtku, nie przestając ubijać dodać miód. Do piany dodać obie mąki oraz przyprawę do piernika, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką.Ciasto.wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 40 minut Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia,i dopiero wówczas przekroić na dwa blaty.

  2. Krem. Do rondla wlać 500 ml mleka zagotować. 250 ml mleka wymieszać z kaszą manną oraz cukrem, cukrem waniliowy i wlać na gotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Na pierwszym blacie biszkoptu rozsmarować połowę kremu przykryć drugim biszkoptem, który również posmarować pozostałym kremem, i udekorować np. pokruszonym biszkoptem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kaasia 02 grudnia 2015 Czy ten biszkopt to na mniejszą blaszkę??? Dlaczego boki pozostawić bez papieru i smarowania??? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewulka55 02 grudnia 2015 nonka nie wiem jak ty to robisz ale ten przepis w sam raz dla początkujących pieczenie biszkoptu,proszku nie dodajemy sama dobrze ubita piana z białek powinna wystarczyć aby biszkopt się udał, może za mocno nagrzewasz piekarnik :-))

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nonka 01 grudnia 2015 Kurcze jak zwykle biszkopt to naleśnik.....i to moja największa bolączka biszkopty mi nie wyrastają mimo że trzymam się przepisu , a tak mieliśmy apetyt na ten placek :( Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń