Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżny puch z borówkami i polewą czekoladową

Śnieżny puch z borówkami i polewą czekoladową

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 2618

Dodano:

Odsłon: 1649

Podrasowana wersja popularnego sernika o nazwie śnieżny puch. W tej wersji na biszkoptach, z dodatkiem borówek i polewą czekoladową. :)

Składniki

  • 2 opakowania biszkopcików (2x120g)
  • 500 ml śmietany kremówki (36%)
  • 650 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 400 g borówek
  • Do polewy:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm.
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi folią aluminiową. Brzegi i spód formy wyłożyć biszkoptami. Borówki umyć i pozostawić na sitku, w celu dokładnego odsączenia z wody.

    W garnku zagotować 0.5 litra wody (na galaretki), po zagotowaniu zestawić z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać - odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, jest to znak, że musimy przygotować masę serową.

  2. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać twaróg.
    Do masy serowej powoli wlewać tężejącą galaretkę - mieszać ręcznie, bardzo delikatnie. Jeśli masa jest bardzo rzadka, należy wstawić ją jeszcze na chwilę do lodówki.

  3. Do masy serowej wsypać borówki, delikatnie zamieszać. Masę wylać na przygotowaną wcześniej formę i całość wstawić do lodówki.

    Na stężałą masę serową układać biszkopciki.

  4. Przygotowanie polewy:
    Czekoladę połamać, przełożyć do metalowej miseczki. Dodać masło i śmietankę. Na palniku postawić garnuszek z niewielką ilością wody, na nim umieścić miseczkę. Podgrzewać delikatnie (na najmniejszej mocy palnika) do czasu, aż czekolada ładnie się rozpuści.
    Polewę odstawić do wystudzenia, wylewać na wierzch ciasta.

    Ciasto przechowywać w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń