Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysta kaczka z jabłkami

Soczysta kaczka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5265

Dodano:

Odsłon: 24826

Pyszne danie na specjalne okazje :) Jak to mówią... przez żołądek do serca - co tak na prawdę nie wymaga wiele wysiłku a jedynie troszkę cierpliwości.

Składniki

  • 1 świeża kaczka ok 2kg
  • pół szklanki czerwonego, półsłodkiego wina
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • opakowanie majeranku
  • sól i pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy na nacieramy solą, pieprzem i 2/3 opakowania majeranku (na zewnątrz i wewnątrz kaczki). Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 3h. Jeśli kaczka nie jest świeża tylko mrożona najpierw musimy ją rozmrozić. Należy pamiętać, że kaczka powinna rozmrażać się powoli, dlatego też najlepiej rozmrażać ją w lodówce pozostawiając na noc.

  2. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki. Następnie mieszamy z pozostałym majerankiem i nadziewamy nimi ówcześnie zamarynowaną kaczkę. Otwór starannie zamykamy lub zaszywamy bawełnianą nitką (ja nie zaszywałam).

  3. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia. Podlewamy winem i 2 łyżkami oliwy z oliwek.

  4. Pieczemy pod przykryciem najpierw 30 min w temp. 200 stopni. A następnie 1h w temp. 170 stopni. Co 15 min przewracamy kaczkę i podlewamy powstałym tłuszczem. Następnie odkrywamy kaczkę, odlewamy 1/2 wytopionego tłuszczu i pieczemy z obu stron po ok. 20 min - tak, by zarumieniła się na złoto. Gdy już się zarumieni wyłączamy piekarnik pozostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20 min.

  5. Podajemy z ziemniakami i buraczkami.

  6. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 07 października 2014 Kaczka, raczej średnio mnie wychodzi;) ale patrząc na Twoja mam wielką ochotę zrobić wg tego przepisu:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 07 października 2014 czytając przepis i patrząc na zdjęcie nabrałam ochoty na taką kaczkę pieczoną wg Twojej receptury :-) wygląda bardzo smacznie :-) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń