Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcecie zachwycić gości na niedzielnym obiedzie? Nic prostszego! Wypróbuj mój przepis. Mięso jest zawsze mięciutkie, aromatyczne, a przede wszystkim soczyste. Mój mąż zawsze powtarza: "Jest to najlepsza karkówka, jaką jadłem w życiu", no cóż... może jest mało obiektywny :) Przekonajcie się więc sami. Prostota składników to sukces tej potrawy.
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7251
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 161
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 185
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania – nawet laik ku...
Odsłon: 135
Przepyszna świąteczna sałatka mojej cioci Teresy, tym razem z surimi. Może by...
Odsłon: 7251
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 161
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 91
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 185
Składniki
Mięso pokroić na grube plastry.
Każdy kawałek mięsa należy posolić, popieprzyć, obsypać obficie majerankiem. Ważne aby zrobić to z każdej strony.
Cebule pokroić w pióra, czosnek wycisnąć.
Plastry mięsa natrzeć z obydwóch stron czosnkiem (1 ząbek na jedną stronę mięsa), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, obsypać pokrojoną cebulą. Jeśli macie mniejsze naczynie kawałki mięsa można układać warstwami, każdą warstwę przełożyć cebulą.
Tak zamarynowane mięso wstawić do lodówki przynajmniej na całą noc (im dłużej tym lepiej).
Następnego dnia na każdy plaster mięsa nałożyć bardzo cienką warstwę ketchupu.
Pomidory pokroić na grube plastry i przełożyć nimi mięso.
Tak przygotowane danie włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 250 stopni przez ok. 2 godziny. Uwaga!!! 1. Naczynie wkładamy do zimnego piekarnika 2. Warto obserwować co się dzieje w piekarniku i co jakiś czas zmniejszać temperaturę. 3. Czas pieczenia jest uzależniony od rodzaju mięsa
Gotowe mięso polać sosem czosnkowym. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami/kaszą, buraczkami lub ogórkiem kiszonym.