Do góry

Desery Przepis na:

Soczyste ciasto dyniowe

Przepis dnia 2016-09-11
Soczyste ciasto dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 2006

Dodano:

Odsłon: 8864

Soczyste i zarazem chrupiące.

Składniki

  • 600g dyni hokkaido
  • 100g orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 200g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300ml oleju słonecznikowego
  • 400g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 100g rodzynek
  • 400g serka twarogowego typu Philadelphia
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 50g cukru pudru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Dynię umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i miąższ zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Orzechy posiekać.

  3. Jajka, cukier, cukier waniliowy i sól zmiksować na puszystą masę. Dodać olej. W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać do masy jajecznej. Następnie dodać orzechy, rodzynki i startą dynię. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 65 minut.

  4. Po upieczeniu zdjąć obręcz tortownicy. Ciasto odwrócić do góry nogami, usunąć dno i papier do pieczenia. Następnie odwrócić ponownie ciasto i zostawić do ostygnięcia.

  5. Serek twarogowy utrzeć z sokiem cytrynowym, dodać cukier puder. Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń