Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczyste paski wołowe

Soczyste paski wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 935 Ocena: 24168

Dodano:

Odsłon: 2644

Propozycja na soczyste, bardzo aromatyczne mięso wołowe, które po odpowiednim przygotowaniu jest delikatne i kruche.

Składniki

  • 300 g mięsa wołowego (udźca, łopatki lub rumsztyku)
  • MARYNATA:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
  • 3 łyżki indonezyjskiego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 ząbki czosnku
  • imbir (około 2 cm kawałek)
  • 2 łyżeczki oregano
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa (najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić wołowinę na noc do lodówki).

    Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy wszystkie ciecze do momentu ich połączenia. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na drobnych oczkach imbir oraz przyprawy: oregano, pieprz czary oraz cayenne. Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na chwilę.

    Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w średniej wielkości paski*.

    * Ważne jest to, aby użyć dobrej, świeżej wołowiny, o jak najmniejszej ilości włókien. Wtedy zyskamy pewność, że mięso po przygotowaniu nie będzie twarde.

    Następnie każdy kawałek nacieramy dokładnie marynatą, a pozostałą jej część wlewamy do naczynia, w którym będą marynowały się paski wołowe.

  2. Kolejnego dnia, na teflonowej patelni podsmażamy paski przez około 5 minut z każdej strony.*

    * nie musimy już dodawać oleju, gdyż ten został użyty do marynaty.

    Następnie przekładamy paski do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 do 45 minut.

    * Jeśli przed włożeniem do piekarnika ilość marynaty jest zbyt mała to warto dodać do pasków dodatkową łyżkę sosu sojowego i podlać je białym winem.

    Gotowe paski podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję kulki jaglane i zasmażane buraczki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń