Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysty Schab Pieczony w Rękawie.

Soczysty Schab Pieczony w Rękawie.

Autor: SlodkoSlodka83

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 639

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 7564

Bardzo dobry aromatyczny i soczysty schabik,dzięki temu,że jest pieczony w rękawie nie jest suchy,smaczny na obiad z ulubionymi dodatkami,jak i również na kanapki po wystudzeniu,u mnie w domu gości dość często,lubimy taki schabik na kanapki.

Składniki

  • 1-1,300 kg schabu
  • 3-4 łyżki oleju
  • ok.1 łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 3 ząbki czosnku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Schab myjemy,osuszamy resztę składników wsypujemy do miseczki z olejem,czosnek przeciskamy przez praskę,dokładnie mieszamy i nacieramy schab.

  2. Tak przygotowany schab wrzucamy do rękawa do pieczenia,szczelnie zawiązujemy z obu stron i wkładamy na całą noc do lodówki.

  3. Na drugi dzień schab w rękawie wrzucam do blaszki lub naczynia żaroodpornego i wkładam do piekarnika nagrzanego na 210 C na 10 min,następnie zmniejszam temperaturę do 180 C i piekę jeszcze przez 70-80 min.
    Po upieczeniu rękaw przeciąć, schab wyjąć na deskę do krojenia,odczekać ok.10 min.za nim rozkroimy do obiadu,dzięki temu mięso nie będzie suche.
    Resztę schabu przekładam do pojemnika lub zawijam w folię aluminiową po wystygnięciu i kroje na kanapki jak kiełbasę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń