Do góry

Dania główne Przepis na:

Soczysty schab z piekarnika

Soczysty schab z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 706

Dodano:

Odsłon: 13299

Mięso przygotowane i upieczone według tego przepisu jest aromatyczne i soczyste. Smakuje na zimno jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu.

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do pieczeni wieprzowej
  • 1 łyżeczka papryki mielonej
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte mięso osuszyć, natrzeć solą, pieprzem, przyprawą, zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć kminkiem i papryką.

  2. Skropić sokiem z cytryny, nakłuć w kilku miejscach.

  3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia mięsa, skropić olejem, zawiązać, pozostawić w lodówce na 2-3 godziny. Następnie w kilku miejscach wykałaczką przekłuć folię, włożyć do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzać do do 180 stopni, włożyć naczynie z mięsem i piec około 1 godziny.

  4. 10-15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię, polać mięso powstałym sosem i piec do uzyskania rumianego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 stycznia 2018 No i to jest kolejny przykład, by taki schab robić samemu w domu :)
Ten sklepowy pomimo, że na pierwszy rzut oka ładnie wygląda, zamoczy nam na drugi dzień całą półkę w lodówce, no i klops, zamiast schabu xD
Tylko domowe wyroby, pyszny schabik, mniam :D

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń