Do góry

Napoje Przepis na:

Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą

Sok cytrusowy z imbirem i kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1328

Dodano:

Odsłon: 225

Pyszny, świeżo wyciskany sok z mandarynek, pomarańczy i cytryn z dodatkiem świeżego imbiru i kurkumy.

Składniki

  • 1 kg mandarynek
  • 0,5 kg pomarańczy
  • cytryna
  • obrany plasterek świeżego imbiru (1cm grubości)
  • obrany plasterek kurkumy (0,5 cm grubości)
  • opcjonalnie miód do osłodzenia
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Imbir i kurkumę zalewamy 100 ml wody i odstawiamy na noc do lodówki.

    Z obranych cytrusów i imbiru oraz kurkumy wyciskamy sok za pomocą sokowirówki lub wyciskarki wolnoobrotowej. Pod koniec wyciskania wlewamy wodę, w której moczyły się imbir i kurkuma.

    Jeśli sok jest dla nas za mało słodki słodzimy go naturalnym miodem. Sok jest gotowy do picia smacznego.

    Gotowy sok można przechowywać w lodówce przez 48 godzin.

    Uwaga: Imbir i kurkumę najlepiej obierać łyżeczką.
    Kurkuma silnie barwi na żółto ręce, dlatego należy obierać ją w rękawiczkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń