Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok malinowy:

Sok malinowy:

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 718

Dodano:

Odsłon: 9980

Sok malinowy ma w mojej domowej apteczne ważną rangę. Przydatny podczas jesienno-zimowych infekcji a także smaczny, aromatyczny dodatek do napojów i deserów.

Składniki

  • 5 kg malin
  • 1 kg cukru
  • 1 szklanka wody
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Maliny przebrać bardzo dokładnie by ewentualnie usunąć nieproszonych gości takich jak małe pajączki.
    Nie myć, jeśli rosną w naszym ogrodzie, z dala od dróg.
    Umieścić w dużej misce i zasypać cukrem.. Odstawić na 2-3 godziny. Od czasu do czasu potrząsam miską by ułatwić rozpuszczenie cukru.
    Następnie na dno szerokiego garnka z grubym dnem wlać wodę i doprowadzić do zagotowania.
    Dopiero wtedy przełożyć maliny z cukrem. Zmniejszyć ogień i podgrzewać około pół godziny ale nie doprowadzić do zagotowania.
    Zestawić z ognia i wynieść w chłodne miejsce na całą noc.

  2. Następnego dnia przelać przez sito a sok rozlać do niewielkich szklanych butelek.
    Pasteryzować 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sebas40 04 września W ten sam sposób robie ale bez wody pomalutku podgrzewam malinki z cukrem aż do zagotowania i je zostawiam na noc, przecedzam i zagotowuje sam sok i do buteleczek już bez pasteryzacji i jest super mam jeszcze zapas z 2 lat do tej pory.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń