Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok miętowy

Sok miętowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7240

Dodano:

Odsłon: 7328

Z nowości z mojej spiżarce w tym roku pojawił się sok z mięty. Soku próbowałam będąc u z wizytą u Cioci i bardzo Nam zasmakował. Idealnie gasi pragnienie w gorący dzień, nadaje się do rozpuszczania w wodzie, do herbaty, deserów lub do drinków. I jest banalnie prosty w przygotowaniu. A mięta ma wiele drogocennych właściwość leczniczych, przede wszystkim łagodzi dolegliwości żołądkowe, udrażnia drogi oddechowe, działa uspokajająco, uśmierza ból i odświeża oddech. Ma działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne, działa rozkurczająco. Zawiera witaminy A i C, oraz żelazo, magnez, wapń, potas. Dlatego warto ją spożywać :)

Składniki

  • 1l wody
  • 1 kg cukru
  • 2 łyżki kwasku cytrynowego
  • 2 duże garści umytych listków mięty
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem. Po zagotowaniu zdejmujemy z palnika i wrzucamy miętę. Przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy liście, a sok rozlewamy do czystych słoiczków lub butelek i pasteryzujemy około 20 minut.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 17 września 2014 Mięta u mnie obrodziła.Ususzyłam już spory zapas i właśnie zastanawiałam się co dalej z nią zrobić...wypróbuję Twój patent,dziękuję i pozdrawiam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 10 września 2014 Fajny przepis. Lubię miętę, więc w najbliższych dniach zrobię sobie taki soczek. :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń