Do góry

Napoje Przepis na:

Sok miętowy

Sok miętowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 1364

Dodano:

Odsłon: 4090

Świetna odmiana dla tradycyjnych owocowych soków. Doskonale prezentuje się w dzbanku z cytryna i świeżą miętą na każdej domowej imprezie, ale przede wszystkim jest Pyszny!

Składniki

  • liście świeżej mięty (średnia reklamówka)
  • woda
  • kwasek cytrynowy
  • cukier
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Liście mięty(mogą być z łodygami) zalać 5 l wrzącej wody z 5 torebkami kwasu cytrynowego i odstawić na 2 doby.

  2. Następnie odcedzić i wyrzucić liście a do wywaru dodać na 1,5 l soku 1 kg cukru(ja dodałam 3 kg cukru).
    Wszystko zagotować i gorące przelać do butelek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

zabecka 14 października 2016 Ja dodawałam kwasek w torebkach po 20g (małe torebki).
Po uzyskaniu wywaru, na każde 1,5 l wywaru dodać 1 kg cukru.
Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 13 października 2016 zrozumiałam,że na 1,5 litra wywaru dać 1 kg cukru - czyli dałaś 3 kg; ale nie podałaś wagowej ilości kwasku - torebka torebce nierówna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

major 13 października 2016 A te 1.5 litra soku to co za sok . Przepis zupelnie nie zrozumialy. Do wywaru czyli tych 5 litrow dolac 1,5 l soku ale jakiego??????

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń