Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sok z bzu czarnego"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 28
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 75
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10516
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 100
Składniki
Zebrane kiście owoców czarnego bzu dokładnie umyj chłodną wodą pod niewielkim strumieniem bieżącej wody, aby nie uszkodzić delikatnych owoców. Następnie oderwij owoce. Możesz to robić palcami lub przesunąć widelcem wzdłuż gałązek.
Owoce bzu włóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, około 2 godzin. Uważaj, bo sok lubi wykipieć. Kiedy owoce już popękają, dosyp cukier i gotuj następne 2 godziny.
Sok nie będzie zbyt gęsty, ale zyska bardzo intensywny kolor i smak. Gdy nieco przestygnie, przelej go przez gazę lub gęste sitko do wyparzonych butelek.
Sok można też pasteryzować i przechowywać (ale tylko w chłodnym miejscu).
Tylko czarne i mocno dojrzałe owoce bzu nadają się do przygotowania z nich przetworów. Te niedojrzałe mogą zaszkodzić.Źródło: Świat i Ludzie