Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok z malin

Sok z malin

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 300

Dodano:

Odsłon: 59399

pycha :-)

Składniki

  • maliny, 2kg
  • cukier kryształ, 0,4kg
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Maliny myjemy, wsypujemy do garnka warstwami, każdą zasypując cukrem, czekamy aż puszczą sok (ok 20 minut). Po tym czasie gotujemy aż do wrzenia, ewentualnie zbieramy piane jak jest duża. Przecedzamy przez gazę. Klarowny sok jeszcze raz przelewamy do garnka i czekamy aż do wrzenia po czym przelewany do słoiczków. Z tej porcji wychodzi ok 1,5 litra soku ja nalewam do małych słoiczków po przecierach pomidorowych. Zakręcamy i ustawiamy dnem do góry aż do wystygnięcia. Ja już nie pasteryzuje tylko ustawiam na półkach w piwnicy gdzie czekają, aż do zimy :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewalipka 06 września 2014 sok po 20 minutach? ja trzymam 2-3dni i wtedy mam sok a nie zabarwiona wode z cukrem.... Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń