Do góry

Przetwory Przepis na:

Sok ze świeżej mięty

Sok ze świeżej mięty

Autor: wkuchniiogrodzie

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 140

Dodano: 15.07.2017

Odsłon: 2451

Doskonały napój na upalne dni, a także na zimę . Troszkę soku do szklanki uzupełniamy woda mineralną i napój gotowy

Składniki

  • - 30 gałązek świeżej mięty - 2 litry wody
  • 0,5 kg cukru - 15 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gałązki mięty umyć i włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 30 minut na małym ogniu. Odstawić do wystygnięcia w chłodne miejsce.

  2. Jak wystygnie odcedzić i do wywaru dodać cukier i kwasek lub sok z cytryny. Gotować jeszcze 40 minut i gorący sok przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i ustawić do góry dnem. Nie ma potrzeby pasteryzacji soku.<br />
    <br />
    <br />

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń