Do góry

Dania główne Przepis na:

Sola w sosie słodko-kwaśnym

Sola w sosie słodko-kwaśnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 3049

Dodano:

Odsłon: 12015

Wymaga troszkę pracy, ale to miła odmiana w moim menu i chętnie poświęcam temu daniu swój czas:)

Składniki

  • filety z soli (2-4)
  • 1 marchewka
  • 1-2 cebule
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • pędy bambusa (pół szklanki)
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • koncentrat pomidorowy (mały)
  • sól, pieprz, imbir, słodka papryka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • cukier = 2-3 łyżki
  • mąka do obtoczenia filetów z soli
  • oliwa do smażenia
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Marchewkę pokroić w cienkie słupki, ananasa i paprykę na małe kawałki, cebulę w piórka. W woku rozgrzać oliwę, dodać przecier pomidorowy i sok wyciśnięty z pomarańczy. Gotować, aż płyny zredukują swą objętość. Następnie dodać wszystkie warzywa, owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 15 - 20 minut.

  2. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody, a następnie dolać ją powoli do sosu i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilę, bo sos musi zgęstnieć.

  3. Solę przyprawiamy, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Podajemy w taki sposób jak na zdjęciu - na talerz wylewamy sosik i na to kładziemy filety z soli. Filet z jednej strony jest chrupiący, a od spodu mięciutki nasiąka sosem. Poezja!

  4. Podawać można z ryżem. Smakuje też dobrze z pure.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń