Do góry

Dania główne Przepis na:

Sola z pieczonymi ziemniakami i szparagami, w malinowym sosie balsamicznym

Sola z pieczonymi ziemniakami i szparagami, w malinowym sosie balsamicznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1572

Dodano:

Odsłon: 972

połączenie ryby, warzyw.. i słodkiej maliny

Składniki

  • 1 płat soli, 1 jajko, odrobina mleka,
  • sól, pieprz, wegeta, tymianek, 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka masła, ocet balsamiczny 40ml,
  • syrop malinowy 20ml, 2 łyżeczki cukru, 4-5 szparag
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i gotujemy w osolonej wodzie (1łyżka). Solę osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. Jajko rozkłócamy z odrobiną mleka i Vegetą. Solę moczymy w jajku, następnie obsypujemy mąką. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron. Szparagi wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy ok 10 minut. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy ugotowane ziemniaki, posypujemy tymiankiem i chwilę pieczemy. Szparagi można dorzucić do ziemniaków, lub odrobiną podsmażyć na oliwie. Sos: ocet balsamiczny, syrop i cukier zagotowujemy. Nakładamy na talerz solę, szparagi i ziemniaki, polewamy sosem, a na ziemniaki kładziemy łyżeczkę masła.

  2. Ziemniaki myjemy, kroimy na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości) i gotujemy w osolonej wodzie (1łyżka). Solę osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy solą i pieprzem. Jajko rozkłócamy z odrobiną mleka i Vegetą.

  3. Solę moczymy w jajku, następnie obsypujemy mąką. Rybę wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z dwóch stron. Szparagi wrzucamy na gotującą się, lekko osoloną wodę i gotujemy ok 10 minut.

  4. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy ugotowane ziemniaki, posypujemy tymiankiem i chwilę pieczemy. Szparagi można dorzucić do ziemniaków, lub odrobiną podsmażyć na oliwie.

  5. Sos: ocet balsamiczny, syrop i cukier zagotowujemy. Nakładamy na talerz solę, szparagi i ziemniaki, polewamy sosem, a na ziemniaki kładziemy łyżeczkę masła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń