Do góry

Dodatki Przepis na:

Solanki

Przepis dnia 2014-07-25
Solanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 762

Dodano:

Odsłon: 8897

Pieczywo niosące zapach minionych lat.

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 g maki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka (250 ml) letniego mleka pol na pol z woda
  • 1 plaska łyżeczka drozdzy suchych,albo 40 g świeżych
  • DO POSMAROWANIA PRZED ZAWINIECIEM:
  • 1 łyżka oleju
  • DO POSMAROWANIA PRZED PIECZENIEM:
  • 1 białko
  • sól morska, kminek
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Dodać mleko z woda i żółtko. Ciasto wyrobić (powinno byc podobnej konsystencji jak na pizze) i zostawić w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę (albo do podwojenia objetosci)

  2. Ciasto po wyrośnięciu podzieliś na 2 lub 3 części (w zależności ile i jakiej wielkości solanki chcemy uzyskać) i rozwałkowac na okrągłe placki grubości ok. 0,5 cm. Każdy placek posmarować z wierzchu olejem, po czym nożem do pizzy podzielić na 8 części. Każdy trójkącik zwinąć jak rogalik tylko, ze solanki maja być proste.

  3. Wyłożyć na blaszkę i odstawić do napuszenia na 20 minut.
    Przed pieczeniem posmarować białkiem i posypać solą morska (ewentualnie kminkiem).
    Piec w 250 st. C do zezłocenia.

    Autorem przepisu jest między innymi Karina Cashel z forum Cin cin
    http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29918&hl=solanki

  4. PS. Jeszcze jeden bardzo ciekawy przepis na solanki podał Smok Miluś
    z tego samego żródła: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1539
    Składniki: (na 24 rogaliki)

    300 ml piwa
    25 g oleju słonecznikowego
    30 g miodu
    9 g soli
    14 g kminku
    300 g mąki pszennej
    200 g mąki żytniej
    50 g kaszy manny (ang. semolina)
    6 g (suchych) drożdży
    trochę (1 łyżeczka) gruboziarnistej soli morskiej do posypania - jak kto ma


    Przygotowanie i wykonanie:

    Wszystkie składniki wrzucić do maszyny (jak kto ma), ustawić na wyrabianie ciasta (około 90 minut) i nacisnąć guziczek.
    (Jak kto jeszcze nie ma maszyny, to niech jak najszybciej sobie kupi i zrobi jak wyżej, bo to strasznie wygodne).
    Co jeszcze nie masz maszyny? No dobrze: wymieszaj wszystkie składniki, wyrób dobrze ciasto, przełóż do posmarowanej olejem miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60-70 minut czyli aż podwoi swoją objętość).
    Ciasto wyciągnąć, podzielić na 3 równe części i odstawić pod przykryciem na 5 minut.
    Wyłożyć pergaminem*3 2 lub 3 blaszki (ilość zależy od ich wielkości i jednorazowego apetytu)
    Na stolnicy posypanej mąką kolejno rozwałkować każdą z części ciasta na koło o średnicy 20-25 cm, pociąć na 8 jak najrówniejszych wycinków (4 razy na pół przez środek). Całkiem zgrabnie tnie się nożem do pizzy - chyba dlatego, że to też kółko.
    Każdy z wycinków zwinąć od cięciwy do środka, przełożyć na papier wąskim koniuszkiem pod spód. Należy pamiętać o pozostawieniu odstępów między rogalikami, żeby się nie pozrastały. Jak kto ma dużą blachę, to rogalikom można nadać kształt sierpa księżyca.
    Blaszki przykryć szczelnie folią spożywczą*4, posmarowaną lub spryskaną olejem, co ułatwi odklejenie folii od rogalików i przyklejenie jej brzegów do papieru; wstawić do lodówki.
    Rano wyciągnąć rogaliki z lodówki, przeciągnąć z papierem zdecydowanym ruchem na kamień (jak kto ma) i wstawić przykryte folią do ogrzanego piekarnika (40°C) na 30-40 minut (krócej po 2 nocach spędzonych w lodówce)
    Gdy podwoją swoją objętość wyjąć, spryskać wodą i posypać gruboziarnistą solą morską.
    Piec w temperaturze 200°C 15-20 minut aż skórka nabierze złocisto-brązowego koloru.
    Wyciągnąć na siatkę do studzenia pieczywa (jak kto ma) i po kilku minutach można je już podać.

    Uwagi:

    Można je również piec w wersji na wysoki połysk - zamiast spryskiwania wodą należy zastosować pędzlowanie roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem (efekt niesamowity, ale dla mnie trochę za pracochłonne, więc stosuję tylko na szczególne okazje).
    Jeśli uważasz, że 24 rogaliki to dla Ciebie za dużo, to podziel ciasto na 2 części zamiast 3 i zrób 16. icon_mrgreen.gif
    Może w to trudno uwierzyć, ale smak rogalików ściśle zależy od kształtu! Raz zdarzyło mi się, że prowadząc długą rozmowę telefoniczną (muszę w końcu sprawić sobie "zestaw nagłowny"), nie mogłem się zająć rogalikami, a ciasto rosło nadal. Gdy się zreflektowałem, było już za późno na wałkowanie i zawijanie itd., zatem włączyłem maszynę na pieczenie. Chlebek wprawdzie wyszedł pyszny, ale w porównaniu z rogalikami to już nie to samo...
    Jak kto ma na strychu takie cudo do cięcia ciasta, to zamiast kół można robić prostokąty i pociąć na trójkąty zamiast wycinków.
    icon_exclaim.gif Wszystkie składniki powinny mieć pokojową, a właściwie kuchenną temperaturę icon_wink.gif (szczególnie piwo, którego w ten sposób mniej pójdzie, bo kto lubi ciepłe piwo... )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosse 25 lipca 2014 Pamiętam ten smak,dzięki za przypomnienie:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń