Do góry

Przetwory Przepis na:

Solona mieszanka warzywna

Solona mieszanka warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 956

Dodano:

Odsłon: 4119

Mieszanki warzywnej używam do przyrządzania zup, sosów, wywarów itd. Od czasu kiedy przyrządzam ową mieszankę nie używam kostek rosołowych, przypraw typu "Kucharek, Vegeta" itd. Pierwszy raz przyrządziłam mieszankę z podanych poniżej proporcji, obecnie zwiększam je 5-krotnie i mam zapas na dłuższy okres:)

Składniki

  • 2 kg marchewki
  • 1 kg pietruszki
  • 1 kg selera- korzeń
  • 0,50 kg porów
  • liście selera- wszystkie, które zostają od korzenia
  • nać pietruszki- pozostająca od korzenia
  • sól- 20% wagi masy przygotowanej mieszanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do przygotowania mieszanki warzywnej można użyć specjalnej maszyny do ścierania warzyw, ale możemy także przygotować ją na tarce- co jest bardziej czaso- i pracochłonne:)
    Także korzenie warzyw ścieramy na grubych oczkach, a pozostałe warzywa bardzo drobno siekamy. Wszystko wrzucamy do jednej miski i mieszamy razem. Tak przygotowaną mieszankę ważymy i dodajemy sól- 20% wagi przygotowanej mieszanki. Zostawiamy na 12- 16 godzin. Po tym czasie mieszankę odciskamy i pakujemy w słoiczki. Mocno zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.

    Taka mieszanka jest dodawana przeze mnie do wielu potraw. Gorąco polecam:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Doloressss 04 marca 2014 super :)
a jak długo może stać otwarty już słoik?
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń