Do góry

Przetwory Przepis na:

Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania

Solony czosnek niedźwiedzi do długiego przechowywania

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 218 Ocena: 1613

Dodano: 06.05.2017

Odsłon: 4235

Liście czosnku niedźwiedziego zawierają silne substancje, które oczyszczają nasz organizm i wzmacniają odporność. Jego działanie jest bardzo podobne do zwykłego czosnku, takiego w główkach i ząbkach, który zresztą uwielbiamy, tylko czosnek niedźwiedzi jest bardziej przyjazny do spożycia. Nie jest tak ostry i piekący, liście można łatwo dodawać do kanapek i sałatek. Jest też lżej strawny od klasycznego czosnku. Tyle, że czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) pozostaje pod częściową ochroną, co oznacza, że nie wolno pozyskiwać go bez zezwolenia ze stanowisk naturalnych. Trzeba uprawiać we własnym ogrodzie lub kupić gdzieś pyszne i zdrowe liście!

Składniki

  • 250 g liści czosnku niedźwiedziego (wraz z łodyżkami, jeśli czosnek jest młody, kwietniowy – jak mój)
  • 150 ml oliwy z oliwek + trochę do nalania na wierzch w każdym słoiku
  • 30 g nierafinowanej soli – tym razem użyłam soli morskiej
  • sok z połowy cytryny (lub trochę domowego octu winnego/jabłkowego)
> 6 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek niedźwiedzi opłukać i pokroić z grubsza.

  2. Wraz z solą, oliwą i sokiem z cytryny zblendować w speedcooku, ale można zamiennie użyć blendera, malaksera, thermomixu, maszynki do mięsa, a nawet drobniutko posiekać i po prostu wymieszać wszystko.

  3. Sok z cytryny można zastąpić dobrym octem – chodzi o to, by nieco zakwasić pastę, aby wyeliminować niebezpieczeństwo powstania w długo przechowywanym słoiku jadu kiełbasianego. Nie zapomnij więc o cytrynie lub occie, tylko nie używaj spirytusowego!

  4. Gotową pastę włóż do wyparzonych słoików i na wierzch nalej warstewkę oliwy, aby odciąć dopływ powietrza. Dopiero wtedy słoiki zakręć. Możesz je przechowywać przez rok w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.

  5. Pasta jest dość słona – wszak to solony czosnek niedźwiedzi – nie jest to więc gotowe pesto, a raczej dodatek do rozmaitych past, zup i innych potraw. Można na przykład wziąć pęczek pietruszki albo bazylii, a zamiast soli i zwykłych ząbków czosnku dodać nieco gotowego solonego czosnku niedźwiedziego oraz inne potrzebne dodatki i uzyskamy doskonałe pesto! Albo – zamiast części soli – dodać do zupy pod koniec gotowania. Mniam!

  6. A na blogu można też przeczytać kilka słów o tym, jak można kisić czosnek niedźwiedzi. Zapraszam!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń