Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet Earl Grey

Sorbet Earl Grey

Autor: IrvingTea

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 19

Dodano: 19.08.2010

Odsłon: 2044

Deser wymaga trochę pracy, ale pięknie wygląda i niesamowicie smakuje.

Składniki

  • cytryna, 1 szt
  • drobny biały cukier, 8,5 dag
  • białka, 2
  • białe wino, 20 ml
  • mięta pieprzowa, kilka listków
  • Herbata liściasta Irving Earl Grey Royal, 4 łyżeczki
  • cukier kryształ, 18,5 dag
  • woda, 150 ml
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino.

  2. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki.

  3. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia.

  4. Przygotować watę cukrową. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce. Przygotowana watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin.

  5. Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można tez podawać sorbet z delikatnymi wafelkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń