Do góry

Dodatki Przepis na:

Sos beszamelowy na zielono

Sos beszamelowy na zielono

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2505

Dodano:

Odsłon: 2958

Sos beszamelowy wykorzystuje się najczęściej w lasagne czy różnego rodzaju zapiekankach. Tradycyjny doprawiony jest dużą ilością gałki muszkatołowej. Jednak ostatnio trochę go zmodyfikowałam, dodając świeżego kopru i natki pietruszki. Dzięki czemu zyskał nowy wiosenny charakter ze sporą dawką witamin. Doskonale nada się jako dodatek do makaronu, zwłaszcza pełnoziarnistego. Zapraszam!

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Koperek i natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.

    Masło rozpuścić na małym ogniu, następnie dodać mąkę i delikatnie podsmażyć (uważać, aby nie przypalić). Po chwili dodać stopniowo mleko mocno roztrzepując, tak aby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zagotować. Na sam koniec dodać koperek i pietruszkę i dokładnie wymieszać.

  2. Podawać z czym tylko zechcemy :)

  3. Smacznego !

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń