Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Sos boloński (ragù alla bolognese)

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1720

Dodano:

Odsłon: 5139

Przepis na ten sos wydębiłem od zaprzyjaźnionej Włoszko - Chorwatki i od tego czasu często gości na naszym stole. Gorąco polecam, bo fantastyczny smak i aromat w 100% zrekompensuje Wam czas spędzony przy jego gotowaniu.

Składniki

  • mięso wołowe mielone (np. goleń) - 300 g
  • boczek (surowy) - 100 g
  • przecier pomidorowy - 700 g (1 butelka)
  • cebula - 2 szt.
  • seler naciowy - 2 łodygi
  • marchewka - 1 szt. (duża)
  • wino (czerwone, wytrawne) - pół szklanki
  • rosół wołowy - 1 szklanka
  • oliwa - 5 łyżek
  • sól
  • pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, seler myjemy i kroimy w drobne kawałki, cebulę obieramy i siekamy, boczek mielimy lub kroimy w małą kostkę

  2. w garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż wytopi się tłuszcz, po czym dodajemy mięso i smażymy aż porządnie się zrumieni, potem dodajemy warzywa i dusimy, aż warzywa puszczą sok

  3. dolewamy wino i gotujemy aż nieco odparuje

  4. dolewamy przecier pomidorowy oraz bulion, przykrywamy garnek i dusimy ok 2 godz., jeżeli sos robi się zbyt gęsty dolewamy nieco bulionu

  5. po dwóch godzinach powolnego duszenia na małym ogniu danie jest gotowe, podajemy je z makaronem lub używamy do przygotowania lazanii SMACZNEGO !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń