Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos boloński z makaronem spaghetti i żółtym serem.

Sos boloński z makaronem spaghetti i żółtym serem.

Autor: kuchmariola63

Przepisów i artykułów: 894 Ocena: 7947

Dodano: 15.04.2018

Odsłon: 159

Klasyczny sos boloński podany z makaronem spaghetti, serem i bazylią.

Składniki

  • mięso mielone, wieprzowe 50 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • pieczarki 50 dag
  • pomidory rzymskie 50 dag
  • koncentrat pomidorowy 20 dag
  • marchew 1 szt. duża
  • seler (korzeń) połowa
  • cebula 1 szt.
  • por 10 cm
  • czosnek 2 ząbki (duże)
  • oliwa 3-4 łyżki
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • Sól
  • Cukier
  • Pieprz
  • woda 500 ml
  • włoskie wytrawne wino 200 ml
  • makaron spaghetti 50 dag
  • świeża bazylia
  • Natka pietruszki
  • żółty ser
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa myjemy, osuszamy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach. Cebulę i por kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wkładamy wszystkie przygotowane warzywa, dusimy pod przykryciem. Uduszone warzywa przekładamy do garnka a na patelni podsmażamy boczek pokrojony w kostkę i mielone mięso. Gdy mięso z boczkiem się podsmaży dodajemy je do garnka z duszącymi się warzywami.

  2. W między czasie myjemy i kroimy pomidory w kostkę, czosnek także drobniutko kroimy i dodajemy razem z koncentratem pomidorowym, pokrojoną natką pietruszki i bazylią do garnka, podlewamy winem i wodą i dusimy około godziny. W trakcie duszenia próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem spaghetti, startym żółtym serem i świeżą bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń