Do góry

Przetwory Przepis na:

Sos chilli

Sos chilli

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1439

Dodano:

Odsłon: 3585

sos chilli jest wspaniałym dodatkiem do wędlin,mięs jak również dodatek do sosów.Ja słoiczek sosu dostałam wraz z przepisem i wczoraj zabrałam się do pracy i z tego powstało kilka fajnych słoiczków sosu chilli.

Składniki

  • 3 kg.papryki czerwonej
  • 18 szt.papryczek chilli(albo kilka papryczek peperoni i sos bedzie bardziej pikantny)
  • 3 główki czosnku
  • 0,5 kg. cukru
  • 1 szkl.octu
  • 0,5 szkl.oleju
  • 2 łyżki soli
  • 1 duży koncentrat pomidorowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć i oczyścić z gniazd nasiennych.
    Papryczki również tak przygotować(tylko należy pamiętać o rękawiczkach bo papryczki chilli są bardzo ostre i pózniej ręce bardzo by piekły).
    Czosnek obrać.
    Wszystkie składniki skręcić przez maszynkę.
    Gotować 20 min.

  2. Po 20 minutach gotowania dodać pozostałe składniki i również gotować 20 min.
    Sos pozostawić do przestygnięcia,w między czasie przygotować słoiczki i garnek do pasteryzowania słoików.
    Słoiki z sosem pasteryzować od 15-20 min.



    SMACZNEGO!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 03 listopada 2014 Uwielbiam!! Ja też robię sos chilli - jem codziennie. Chyba jestem uzależniona od niego :) Twój zapowiada się przepysznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń